Könyvespolc telefonfülkébőlA közösségi könyespolcok ötlete a 90-es években született meg. Európa számos városában is találhatók mindenki számára hozzáférhető könyvszekrények közterületen. A bécsiek ötlete mégis „egyedi”.

23publicbookcases5.jpg

Közösségi könyvespolcokká alakítja a használaton kívüli telefonfülkéket az osztrák főváros köztisztasági vállalata. Az átalakított fülkéket a szeméttelepeken állítják fel, bárki tehet bele és vihet el belőle olvasnivalót.

Senki sem dob ki szívesen könyvet, viszont egy idő után mégiscsak meg kell válni tőlük. Ebből indult ki a bécsi köztisztaságiak ötlete, és létrehozták a saját közösségi könyvespolc-hálózatukat. Nemcsak a keletkező hulladék mennyiségét kívánnák csökkenteni, de hozzá szeretnének járulni az olvasás népszerűsítéséhez is. A könyvszekrények induló könyv-állományát a bécsi szeméttelepeken leadott, de jó állapotú könyvekből válogatják össze. A speciális telefonfülkéket az őrzött bécsi szeméttelepeken helyezik el, megakadályozva ezáltal, hogy kiürüljenek a polcai. A fülkékből ugyanis bárki vihet könyvet, de csak akkor, ha ugyanannyit tesz is bele. A köztisztaságiak azt remélik, hogy a rendszer hamar önfenntartóvá válik.

Magyar követők

A közösségi könyvespolcok kezdeményezéshez több magyar város is csatlakozott. Óbudán több helyen is vannak már, továbbá a Wekerle-telepen, a KÖKI Terminálban. Veszprémben és Miskolcon alakítottak ki eddig könyvmegállókat. Szentendre is csatlakozott a programhoz.

A kezdeményezés keretében az önkormányzatok civil szervezetekkel együttműködve a városok fontosabb csomópontjaiban könyvespolcokat, szekrényeket helyeznek el, amelyeket a “Hozz egy könyvet, Vigyél egy könyvet” jegyében a helyi közösség használhat, így a feleslegessé vált könyvek, ahelyett, hogy a szemetesben végeznék, más olvasók kezébe juthatnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!