A tetoválóművészet nem is olyan újkeletű, mint gondolnád!



Még ma is vannak olyanok, akik ferde szemmel néznek a tetovált nőkre. El tudod képzelni, milyen kritikákat kaphatott Maud Wagner a maga korában? A szabad szellemű hölgy a XX. század elején vált az USA első női tetoválóművészévé. Izgalmas élettörténet!

Amud Wagner 1877-ben született Kansas államban. Fiatalkorát vándorcirkuszokban, artistaként töltötte. 

A cirkuszi turné egyik állomásán, 1904-ben ismerkedett meg Gus Wagnerrel, aki azelőtt tengeri kereskedőként kereste a kenyerét, majd több, mint 300 tetoválással tért vissza az Egyesült Államokba.

Amikor megismerkedtek, már Gus is egy vándorcirkusznak dolgozott, az emberek pedig borzongással vegyes ámulattal tekintettek tetoválóművészetére, amit, mint mondta, a Jáva és Borneó szigetein őslakos bennszülöttektől tanult el.

Gus randizni hívta Maudot, aki egy feltétellel fogadta el a meghívást: tanítsa meg őt tetoválni. 

A pár hamarosan összeházasodott és született egy lányuk, Lotteva, aki idővel szintén tetováló lett. Szülei vezették be a testfestés műfajába, kilenc éves volt, amikor elkezdte a gyakorlást.

Akkoriban már létezett az a modern tetoválógép, amely szinte kézügyesség nélkül rajzolta a mintákat a bőrre. Azonban mind Maud, mind Gus azok közé a ritka művészek közé tartozott, akik teljes egészében kézzel dolgoztak és a hagyományos tetoválógépet használták: tintába mártott tűvel készítették a részletgazdag testvarrásokat.

A pár egymást tetoválta. Gus indián nőket, trópusi vidékeket, egzotikus állatokat rajzolt a feleségére. Sajnos Maud rajzairól nem maradtak fent tervek, de a férjétől sok ábrát ismerünk. Egy olyan korszakban, amikor a tetoválás még szégyenteljes, barbár dolognak számított és inkább a test ruha által fedett részein viselték, ők ketten igazi csodabogaraknak számítottak, mivel művészetüket büszkén viselték és Amerika-szerte terjesztették.

Miután felhagytak a cirkuszi életvitellel, vásárokban és komédiás színházakban bukkantak fel, ahol, azon felül, hogy önmagukban is attrakciónak számítottak, tetoválás készítéssel is foglalkoztak. 

Maud 1961-ben, Oklahomában hunyt el.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!