Csak néhány egyszerű lépést kell betartanod, és az eredmény egy ínycsiklandóan aromás lekvár.



  

A nyár tökéletes időszak a lekvár főzésre, hiszen ilyenkor rengeteg finom gyümölcs közül válogathatunk. Ha házi cseresznyelekvárra vágysz, mutatunk egy rendkívül egyszerű receptet.

 

Csak néhány egyszerű lépést kell betartanod, és az eredmény egy ínycsiklandóan aromás lekvár.

 

Hozzávalók:

  • 2 kg cseresznye;
  • 1,5 kg cukor;
  • 2 citrom leve;

Elkészítési mód:

 

Tedd a megmosott, kimagozott cseresznyét egy fazékba és öntsd rá a cukrot. Hagyd állni egy éjszakára, hogy a cseresznye levet eresszen. Másnap öntsd rá a citromlevet is, és kezd el főzni a lekvárt.

Forrald körülbelül egy órán át, közepes lángon, időnként kavargatva, hogy a massza ne ragadjon az edény aljához. Figyelj rá, hogy alaposan leszedd a felszínen keletkező habot, mert így eltávolítod a méreganyagokat a cukorból.

Úgy ellenőrizheted, hogy megköt-e a lekvár, hogy egy keveset egy előzetesen a fagyasztóban lehűtött tányér szélére cseppentesz. Ha elég sűrű, töltsd tiszta, száraz befőttesüvegekbe, amelyeket előzőleg forralással vagy sütőben sterilizáltál.

 

A lezárt befőttes üvegeket fordítsd a szájukkal lefelé, hogy vákuum keletkezzen, és hagyd így, amíg teljesen ki nem hűlnek. Ezután száraz, hűvös helyen, például a kamrában, tárolhatod a kész cseresznyelekvárt.

 
 

  

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!