Nem árt előre felkészülni az efféle helyzetekre!



Sajnos minden évben hallunk néhány kirívó kutyatámadásról, amit szinte lehetetlen kiküszöbölni. Az alábbi tanácsok segítenek, mit tegyél, ha szembetalálod magad egy mérges, vicsorgó kutyával. Nem mindig az ösztönös cselekedet lesz a megoldás!

 

Próbálj meg nyugodt maradni

A kutyák, akárcsak több más állat, valóban megérzik az emberi félelmet. Természetesen nem egyszerű megnyugodni, ha egy mérges eb rád vicsorít. Kezdetnek felejtsd el, hogy kiabálsz, a karodat lóbálod vagy futni próbálsz! Mindezzel csak a szorongásodat érezteted a kutyával, aki ezt támadásra biztató jelnek fogja venni.

Lassíts

Ha eléd ugrik egy kutya például futás közben, két teendőd van: az egyik, hogy lelassítod a lépteidet, a másik, hogy óvatosan, lassan megfordulsz az ellenkező irányba és távozol, amilyen higgadtan csak lehet.

Ne nézz a szemébe

A közvetlen szemkontaktus növelheti a kutya agresszióját. Előbb támad miatta, mert fenyegetésnek érzi. A szemed sarkából figyeld a kutyát, így nem fog ellenségnek tekinteni.

Vond el a figyelmét

Adj a kutyának bármit, ami a kezed ügyébe kerül: a táskádat, a cipődet, bármilyen dolgot, amit meg tud rágni. Ezzel elterelheted a figyelmét, amíg te biztonságos helyet keresel, mindezt anélkül, hogy ő észrevenné.

Parancsolj rá: 'Nem'!

Ha az előző instrukciók nem hoztak eredményt, nézz kissé oldalra és szólj rá a kutyára: 'nem'! Nagyon kell ügyelned, hogy a hangod ne remegjen és ne is legyen kiabálás, csak egy határozott parancs. Ettől az állat megérzi, hogy erős vagy és nem kéne kikezdenie veled. Remélhetőleg megijed és visszavonul.

Neked volt már rossz élményed támadó kutyával? Oszd meg velünk Facebook oldalunkon itt: https://www.facebook.com/SzinesVilagunk/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!