Pedig itt is ugyanolyan férfiak és nők éltek, mint bárhol a világban. Nem titok, miért nem váltak.Erdélyben, Nagyszeben mellett létezik egy titokzatos hely, ahol azok a házastársak, akik különböző okok miatt már nem akartak közös életet élni és el akartak válni, megoldást találhattak a nehéz helyzetben.

A helyet a házastársak börtönének hívták, és a Berethalomban található gótikus stílusú erődtemplom egyik tornyában található a börtön. Erdély egyik legszebb erődtemploma már 1282-ben létezett, és 1483-ban már biztosan erődített volt, mivel Mátyás király lakói harmadát felmentette a hadba vonulás alól, hogy a település várát őrizhessék.

A válni akaró férjet és feleséget két hétre az erődtemplom tornyában található helyiségbe zárták, ahol csupán egy egyszemélyes ágy, egy tányér, egy kanál, egy villa, egy szék, egy asztal állt rendelkezésükre. Ilyen körülmények között kellett boldogulniuk.

Néhány nap után a legtöbb válni akaró házaspár, megtapasztalva a tömlöc életszínvonalát, jelzett az őröknek, hogy meggondolta magát, mégsem akar válni.

A sajátos módszernek köszönhetően 1500 és 1800 között csupán egy dokumentált válásra került sor a településen. Forrás

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!