Szeretnél boldog párkapcsolatban élni? Minden esélyed meglesz rá, ha elhagyod ezeket a borzalmas szokásokat



John Gottman, az amerikai pszichológus negyven éven át vizsgálta a romantikus kapcsolatok pszichológiáját. Olyan összefüggéseket, viselkedésmintákat kutatott, amelyek egy kapcsolat megromlásához vezetnek. És nem csak keresett, hanem talált is! Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, sürgősen változtass!

1. Lenézés

Tünetek: Egymás közt vagy nyilvánosan kigúnyolod, kineveted a másikat, gúnyos beceneveket használsz és nem veszed figyelembe a párod véleményét. Mindezzel azt sugallod, hogy alacsonyabb rendűnek tartod és nem becsülöd őt.

Megoldás: Képzeld magad a párod helyébe. Milyen érzés a lenézett személynek lenni? Sose űzz gúnyt a párodból, mindig emlékeztesd magad rá, hogy mennyire szereted őt!

2. Kritika

Tünetek: Minden apró kis hiba irritál, amit a párod elkövet. Ha középen nyomta meg a fogkrémes tubust, te már szaladsz hozzá reklamálni, ezt pedig megismétled még vagy tucatszor a nap folyamán. Végeredményben azt sugallod neki: "mindig mindent rosszul csinálsz"!

Megoldás: Még ha meg is jegyzel valamit, ami nem tetszik, ezt ne tedd agresszív hangnemben és ne adj hozzá a legutóbbi esethez még százat a régmúltból! Hidd el, kedvesen is meg lehet említeni a mulasztásokat, úgy, hogy ne erre legyen kihegyezve a nap.

3. Védekezés támadással

Tünetek: Úgy gondolod, elkövettél valami rosszat, de ahelyett, hogy ezt beismernéd, rátámadsz a párodra, hogy a végén őt hozd ki bűnösként a helyzetből. Ebben a felállásban gyakoriak a következő mondatok: "nem is nekem kellett volna megcsinálnom!", "nem az én hibám!", és így tovább. Mindez persze végnélküli vitába torkollik, amelyben mindkét fél kígyót-békát kiabál a másikra.

Megoldás: Vállald fel, ha hibázol és ott, abban a pillanatban kérj érte bocsánatot! Így nem görög előttetek a probléma, mint trágya a galacsinhajtó bogárral, sőt, a probléma végülis meg sem születik. 

4. Konfliktuskerülés

Tünetek: Ha érzed, hogy vihar közeleg, bebújsz a csigaházadba. Nem reagálsz a kérdőre vonásra, úgy teszel, mintha nem hallanád a párodat, beletemetkezel az újságba vagy belebambulsz a tévébe, talán még a helyiséget is elhagyod. A legjobb, ami történhet, hogy a párod hangos nemtetszését fejezi ki ezzel a struccpolitikával kapcsolatban. A legrosszabb pedig, hogy sértve érzi magát, amiért a saját szerelme ennyire átnéz rajta és semmibe veszi a véleményét.

Megoldás: Semmiképp se menekülj el a konfliktus elől és ne is halmozd magadban a keserűséget! Ha most nem oldjátok meg a problémát, később úgyis újra előkerül, csak lehet, hogy sokkal nagyobbat robban.

Fotók: Paramount Pictures (1., 3), Universal Pictures (2.), 20th Century Fox (4.)

Oszd meg a cikket, ha úgy gondolod, segíthet a pároknak a boldogabb kapcsolat kialakításában!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!