9 trükk, amivel átvernek minket a reklámkészítők

Érdekes
2023. 04. 19.
Némelyik reklámot annyira átgondoltan készítenek el a marketingesek, hogy évek múltán is a köztudatban maradnak.



A hirdetések és a reklámok a termékek felhasználására, megvásárolására és elfogyasztására ösztönöznek minket. Némelyik reklámot annyira átgondoltan készítenek el a marketingesek, hogy évek múltán is a köztudatban maradnak.
Sajnos profitszerzés céljából kihasználják a naivitásunkat, és olyan dolgokat hihetünk el, melyek nem igazak.
Itt is van néhány:

 

Kávészünet


A Pan-American Coffee Bureau az ’50-es években indította el reklámkampányát, amelynek célja a kávéfogyasztás növelése volt. A reklám a munkahelyi kávészünetet illusztrálja, amelynek szlogenje az volt, hogy “Állj meg egy csésze kávéra!”.

A hirdetés minden előzetes elvárást felülmúlt, az eladások száma rohamosan nőtt, sőt, maga a kávészünet fogalma annyira elterjedt, hogy voltak olyan cégek, ahol a munkaszerződésben is rögzítették azt. Mindannyian hallottuk már azt is, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Nos, ezt egy ’40-es évekbeli müzligyártó cég szlogenje volt. Az állításra ugyan semmi bizonyíték nem volt, mégis a mai napig is hiszünk abban, hogy valóban így van.

 

A szükségesnél nagyobb mennyiségű termék használata

 

Egyes reklámok anélkül manipulálnak minket, hogy észrevennénk. A hirdetésekben ugyanis, több, nagyobb mennyiségű terméket használnak, mint amennyi valóban indokolt lenne. Ezáltal az adott termék hamarabb elfogy és újat kell vennünk helyette.

Emlékezz csak vissza egy borotvagél reklámra, amiben a szereplők vastagon bekenik lábukat vagy egy rágógumi reklámra, amiben nem egy, hanem két rágót fogyasztanak egyszerre. A gyártók így akarják túlzott fogyasztásra ösztönözni a vásárlókat.

 

Drágább termékek vásárlása

 

A szervezetünk számára fontosak a zsírok, fehérjék, szénhidrátok és vitaminok. Számos egészségtelen és zsíros ételt fogyasztunk nap mint nap. Ennek következtében a gyártóknak nincs egyszerű dolga, ha valamilyen egészséges és drága terméket szeretnének eladni nekünk.

Egy rendkívül ötletes és rafinált módszer viszont, a segítségükre van az eladásban. Az effajta termékek polcait ugyanis, nem töltik fel teljesen, ez pedig azt a látszatot kelti, hogy az adott áru nagyon is kelendő.

 

Az energiaital-fogyasztás szuper képességekkel ruház fel minket

 

Az energiaital gyártó cégek marketingstratégiája rendkívül hatásos. Kivétel nélkül támogatják ugyanis, a sportokat, fesztiválokat, azt sugallva ezzel, hogy mi is emberfeletti teljesítményt nyújthatunk. Mivel a fiatalok jelentik számukra a célközönséget, ezekkel a reklámokkal könnyedén manipulálják őket.

 

A kóla biztosítja a közösséghez tartozás érzetét

 

A Coca Cola marketing szakemberei a megfáradt munkavállalókat célozták meg. A szlogen szerint “a szünet felfrissít…és lehűt”. A kóla iránti kereslet ezzel megnőtt, sőt, az Egyesült Államokban a Coca Cola lett a nemzeti üdítőital. A kóla és a szünet összehozza az embereket és segít átvészelni a nehéz időszakokat. Will Darcy olyan kiváló munkát végzett, hogy neve még a történelemkönyvekbe is bekerült.

 

A teljesítmény kulcsa a cipő

 

A sportolókat korábban nem foglalkoztatta, hogy milyen cipőt viselnek. A Nike a “Just Do It” szlogennel robbant be a piacra, növelve ezzel a márka népszerűségét. Napjainkban már híres sportolók reklámozzák, így a hétköznapi emberek úgy érezhetik, hogy a sportban ők is hatalmas sikereket érhetnek el.

 

Farmer viselése otthon és a munkában

 

Az Egyesült Államokban a ’80-as években egyfajta szokássá vált, hogy a dolgozók heti egy napon olyan ruhában mentek dolgozni, amilyenben akartak. A Levi Strauss & Co. ekkor jelent meg a piacon, farmernadrágja pedig ikonikussá vált. A katalógusok tovább növelték a farmer népszerűségét, hiszen a modellek otthon és munka közben is farmernadrágot viseltek. Mára pedig a farmer már teljesen hétköznapi viselet lett.

 

Az izzadás ciki

Az ember izzad, ez egy teljesen természetes jelenség. A vele járó szagokkal együtt korábban senkit sem zavart. Edna Murphey megjelenése azonban, mindent megváltoztatott. Megalapította az Odorono elnevezésű céget és piacra dobta első izzadásgátló dezodorát.

Mivel a reklámkampány szerint az izzadás rendkívül ciki, manapság már havi több ezer forintot is elköltünk a különféle dezodorokra. Az erős marketingfogással elérte, hogy senki nem akart kellemetlen helyzetbe kerülni amiatt, hogy izzad, így a dezodor használata ma már életünk szerves része lett.

 

A karácsony és a Mikulás

A Mikulás alig száz évvel ezelőtt még nem ajándékokat osztogatott, hanem valójában egy gonosz kis törpe volt, akitől a gyerekek rettegtek. A Coca Cola vállalat azonban, megváltoztatta karakterét. A Mikulásból kedves és sokkal szerethetőbb figura lett.

 

A cég által gyártott Mikulás végül egybeforrt a karácsonnyal, napjainkban pedig már az ünnep és persze a reklámok részévé vált.

 

Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!


SZÓLJ HOZZÁ